K A M U O Y U N UN   D İ K K A T İ N E

1986 yılında kurulan İDADİK (İzmir Dağcılık ve Doğa Sporları İhtisas Kulübü), spor kulübü olmanın bilinci ile dağcılık ve doğa sporlarında ihtisaslaşmayı, Türk gençlerini en iyi şekilde dağ ve doğa sporları içerisinde fiziksel, zihinsel ve toplumsal yönden eğitip ülkesine, topluma yararlı ve sağlıklı birer birey olarak katılmalarını sağlamayı amaç edinmiştir.

Ülkemizde dağcılığın gelişmesi ve yaygınlaşması adına pek çok ilke imza atan kulübümüze bugüne kadar 3200 ü aşkın kişinin üye kaydı yapılmıştır. Yaz ve Kış Eğitimleri’ni tamamlamış 500'ü aşkın sporcusu ile çok sayıda lider ve rehberi mevcuttur.

            Her yıl yurdumuzun önemli zirvelerine yaz ve kış tırmanışları ve trans etkinlikleri  gerçekleştirmesinin  yanı sıra, yürüyüş sezonu boyunca her hafta sonu İzmir çevresinde kısa ve uzun parkurlarda yürüyüşler düzenlemektedir.

2002 yılından beri de  Ödemiş Bozdağ’da  Geleneksel Kış Dağcılık Şenliği ile yurdun dört bir yanından gelen dağcı ve doğa severlerle, İzmir Dağcıları’nın buluşmasına ev sahipliği yapmaktadır.

Bu yıl 14. sü yapılan Kış Dağcılık Şenliği’miz öncesi, gerekli resmi yazışmalar ilgili makamlara ( İzmir GHSİM, TDF, Ödemiş Kaymakamlığı, Ödemiş Belediyesi, Ödemiş İlçe Jandarma Komutanlığı) yapılarak, şenlik programı oluşturulmuş, İzmir ve Türkiye genelinde dağcılık kulüpleri ve üyelerine davet gönderilmiştir.

Şenliğin 1. günü (7 Şubat 2015) Bozdağ Mahallesi’nde kapalı mekanda söyleşi ve sunumu takiben, akşam saatlerinde Şenlik Töreni yapılmış, tören sonunda ertesi gün için dağda beklenen hava durumu ve  yürünecek rotalar ( Klasik, Batı-Kar Kulvarı, Kuzey Batı Sırtı)  duyurularak, rehberleri tanıtılmış, kayıt işlemi yapılmıştır. Sporcuların ad-soyad ve iletişim bilgileri alınarak, teknik malzeme gereken rotalar için sporcular bilgilendirilmiştir.

Meteoroloji raporlarının, 8 Şubat 2015 için uyarıları dikkate alınarak 3 rota yürüyüşlerinin öğle saatlerinde bitmesini sağlayacak şekilde, sabah erken saatlerde listeler kontrol edilerek, gruplar hareket etmiştir.

Dağcılık sporu konusunda eğitimli, deneyimli sporcumuz Dürdane Seringeç , Batı-kar rotasında saat 09:10 sıralarında bir kaza geçirmiş, ekip rehberi, ekip arkadaşları tarafından ilk yardım müdahalesinde bulunulmuş, 112 ve Jandarma haberdar edilerek havadan destek istenmiştir. Bu esnada dağda tırmanışta bulunan diğer 2 grupta (Toplam 49 kişi) faaliyetlerini tamamlayarak, 12:30 da Bozdağ Mahallesi’ne dönmüşlerdir. Kulübümüzün sorumluluğu ve kontrolü altında yapılan etkinlikler programına uygun olarak saat 15:00 de son bularak, kamp alanı boşaltılarak, İzmir’e hareket edilmiştir.

Bu esnada bir başka kulüp üyelerinin Bozdağ’da  olumsuz hava koşulları nedeniyle mahsur kaldığı bilgisi tarafımıza ulaşmıştır. Arama ve kurtarma çalışmaları yakından izlenmiş ancak arkadaşımızın hayatını kaybettiği sabah meydana gelen kaza nedeniyle çalışmalarımız bu konuda odaklanmıştır. Ertesi gün yürüyüşçülere ulaşılması ve her birinin sağlık içinde olması herkes gibi, bizi de mutlu etmiştir.

Ancak aynı yerde, aynı gün Dürdane Seringeç’in bir dağ kazasında hayatını kaybetmesi ve 19 yürüyüşçünün Bozdağ’da kaybolması görsel ve yazılı medyada algı karışıklığı oluşturması bu açıklamayı yapma ihtiyacını ortaya çıkarmıştır.

Dağcılığın disiplin ve eğitim gerektiği bilincine sahip kulübümüzün, meteorolojik koşulların önemini her zaman dikkate aldığının bilinmesini, ekipmansız ve tedbirsiz dağa çıkılması konusunda taviz verilmediği, dağcılık kural ve kriterlerinin uygulanması konusunda yetkili kurumların kontrol ve takip uygulamalarının her zaman yanında olduğumuzu basın ve kamuoyuyla paylaşmak isteriz.

13 Şubat 2015

İDADİK YÖNETİM KURULU