İDADİK

1986 yılında Adnan Kayatepe ve 16 arkadaşı tarafından kurulan kulübümüz İDADİK Türkiye'de dernek statüsünde kurulan ilk dağcılık kulübü olma unvanına sahip bir spor kulübü olmanın bilinci ile dağcılık ve doğa sporlarında ihtisaslaşmayı, Türk gençlerini en iyi şekilde dağ ve doğa sporları içerisinde fiziksel, zihinsel ve toplumsal yönden eğitip ülkesine, topluma yararlı ve sağlıklı birer birey olarak katılmalarını sağlamayı amaç edinmiştir

Günümüze kadar 3200 den fazla kişinin yolunun geçtiği İDADİK, ülkemizde dağcılığın gelişmesi ve yaygınlaşması adına pek çok ilke imza atmıştır. İDADİK, 26 yıllık tarihinde Türk Dağcılığına Yaz ve Kış Eğitimleri’ni tamamlamış 500'den fazla sporcu ile Yüksek Dağcılık Rehberliği yapabilecek nitelikte çok sayıda lider ve rehber kazandırmıştır.

İDADİK günümüz itibariyle 250'yi bulan resmi üyesi ve 100'ye yakın aktif Yüksek Dağcılık yapan sporcusuyla Türk ve Dünya Dağları’nda Türk Bayrağını gururla dalgalandırmaktadır.
Her yıl yurdumuzun önemli zirvelerine kış ve yaz tırmanışları ve trans etkinlikleri gerçekleştirmenin yanı sıra, yürüyüş sezonu olan kasım-mayıs ayları periyodunda, her pazar İzmir çevresinde kısa ve uzun parkurlarda konuk ve üyelerinin katıldığı yürüyüşler düzenlemektedir. Ayrıca, Ödemiş Bozdağ’da düzenlediği Geleneksel Kış Dağcılık Şenliği ile yurdun dört bir yanından gelen dağcı ve doğaseverlerle, İzmir Dağcıları’nın buluşmasına ev sahipliği yapmaktadır.

2011 yılından itibaren de Dağ Kültür Derneği desteği ile Konak Belediyesi ortaklığıyla Mart-Nisan aylarında İzmir Dağ Filmleri Festivali düzenlemektedir. İDADİK’in, bugüne kadar tırmanış gerçekleştirdiği yurtdışı zirveler ise ; Sabalan ve Demavend-İran, Peak Lenin-Kırgızistan, Klimanjaro-Tanzanya, Mustag Ata-Çin, Mont Blanc-Fransa, Musalla-Bulgaristan, Olimpos-Yunanistan, Fuji–Japonya, Kazbek-Gürcistan, Elbruz-Rusya, Matterhorn-İsviçre'dir.

Çeşitli sosyal ve çevresel projeler de gerçekleştiren kulübümüz, 2009 yılında "Hayata Dönüşüm Yolunda Zirvelere Pedal Basmak" etkinliğinde Iğdır-İzmir parkurunda 7 sporcusu ile 2000 km yi bisikletle geçip, 6 zirveye (Ağrı-Esence-Erciyes-Hasan-Sultan-Bozdağ) çıkarak, organ bağışı için kamuoyu yaratmayı hedeflemiştir. 2012 yılında da bu projenin devamı niteliğinde “Hayata Dönüşüm Yolunda Pedalla Avrupa Zirvelerine” etkinliği kapsamında 8 sporcumuz 2500 kilometrelik etabı bisikletleriyle geçerken, güzergahları üzerinde bulunan 8 ülkenin en yüksek zirvesine tırmanışıları gerçekleştirerek kamu oyunun dikkatini bu noktaya çekmeyi başardılar.

Etkinliklerimiz
  • Dağcılık ve doğa sporları konularında temel ve ihtisas kursları açmak,
  • Yürüyüş, kamp ve tırmanıcılık etkinliklerini kapsayan bir yıllık programı oluşturmak,
  • Ulusal bayram ve anma günlerinde dağ ve doğa sporları kapsamında etkinlikte bulunarak günün anlam ve öneminin kavranmasını ve yaşatılmasını sağlamak,
  • Çalışmalardaki ortak konular nedeni ile Milli Eğitim, Gençlik ve Spor, Çevre ve Orman, Milli Savunma, Turizm Bakanlıkları ve Türkiye Dağcılık Federasyonu(TDF) , Sivil Savunma, Türk Hava Kurumu (THK) gibi kamu kuruluşları ile işbirliği içerisinde çalışmalarda bulunmak ve etkinliklere katılmak,
  • Deprem, çığ, dağ kazaları ve dağda kaybolma gibi durumlarda dağ ve doğal afet arama-kurtarma birimleri ile çalışmaların içerisinde bulunma ve organize etmek.
Eğitimlerimiz
  • Yaz Temel Dağcılık Eğitimi
  • Yaz Dağcılık Gelişim Eğitimi
  • Kış Temel Dağcılık Eğitimi
  • Kış Dağcılık Gelişim Eğitimi
Seminerler
  • Günlük Yürüyüş Seminerleri
  • Kampçılık Seminerleri
hakkimizda-11

Kaçkarlar - 1991

hakkimizda-5

Rafting - Mayıs, 1999

hakkimizda-7

Marsis Zirve - 22.08.2003

hakkimizda-4

Medetsiz - Mart, 2005

hakkimizda-8

Uhuru Kilimanjaro - 20.01, 2006

hakkimizda-15

Hayata Dönüşüm Yolunda Pedalla Zirvelere Ağrı Dağı, Doğu Beyazıt - 2009